Het eerstvolgende WK voetbal zal plaats gaan vinden in Qatar. Omdat dit de eerste keer wordt dat het wereldkampioenschap in de winter afgewerkt gaat worden zal het een zeer bijzondere editie zijn. Met alles wat er momenteel gebeurt is het echter de vraag of het gaat lukken om alles door te kunnen laten gaan zoals eerder gepland. Zo is bijvoorbeeld het EK wat officieel komende zomer al plaats zou vinden met een jaar verplaatst.

In bepaalde delen van de wereld loopt de kwalificatiereeks voor de wereldbeker nu al vertraging op. Zo was het bijvoorbeeld in Zuid-Amerika de bedoeling dat de eerste wedstrijden afgelopen maart al werden afgewerkt, wat door alle perikelen met het coronavirus uitgesteld is. Des te langer het gaat duren voordat het voetbal op allerlei plaatsen wel weer opgepakt gaat worden, des te verder de kwalificatie voor het wereldkampioenschap in gevaar dreigt te komen.

Komt het WK door de huidige situatie in gevaar?

Maar is het doorgaan van het wereldkampioenschap door de huidige situatie ook echt in gevaar? Dit lijkt momenteel nog niet echt aan de orde. Wat dat betreft is het een voordeel dat het pas in de winter van 2022 plaats zal vinden wat al een half jaar later is dan normaal gesproken het geval is. Hierdoor is er gelukkig wat meer tijd om alles voor deze periode af te werken en kan er dus nog aardig wat geschoven worden waar nodig.

Dat het echter niet al te lang moet duren voordat er weer gespeeld kan worden en alle wedstrijden weer opgepakt kunnen worden is wel noodzakelijk. De kalender staat normaal gesproken al enorm onder druk, wat nu alleen maar erger aan het worden is. Mocht de situatie veel langer gaan duren, lijkt het daarom niet uitgesloten dat andere toernooien zullen worden ingekort of dat de opzet van de kwalificatie zal worden veranderd.

Voordat het WK begint zal eerst het EK 2020 plaatsvinden, voor alle EK 2020 info moet je hier zijn.