De WK koorts was overal goed te proeven afgelopen zomer. Dit gold vooral voor de landen die natuurlijk mee deden. Voor sommigen was dit de eerste keer en anderen hoopten vurig op een historische zomer vol verrassingen. Nu loopt in het voetbal altijd alles anders dan verwacht, waarop dit WK zeker geen uitzondering was. Echte topfavorieten kwamen er soms niet aan te pas terwijl bepaalde outsiders het soms enorm ver wisten te schoppen.

Vooral de Kroaten maakten er een waar sprookje van. Dat dit land een goede lichting spelers had was al langer bekend. Spelers als Luka Modric, Ivan Perisic en Mario Mandzukic spelen allemaal in de Europese top. Maar dat deze ploeg mee zou doen om de titel en uiteindelijk pas in de finale zou stranden was tegen de verwachtingen van iedereen in. Naarmate het toernooi vorderde kreeg het land steeds meer fans. Vooral vanwege de underdog positie die het had, maar ook door het leuke voetbal. Andere landen die wel favoriet waren speelden namelijk lang niet altijd even leum voetbal.

Na een lang toernooi waren het tenslotte toch de Fransen die met de titel aan de haal gingen. Het team speelde niet bijzonder maar heeft dusdanig veel goede spelers dat het op hun manier toch oppermachtig was. Alleen in de achtste finale tegen de Argentijnen kwamen zij op achterstand, maar deze werd snel ongedaan gemaakt. Verder kwamen de Fransen niet echt meer in moeilijkheden en zodoende mochten zij voor de tweede keer in de historie de wereldbeker gaan ophalen. Uiteindelijk waren zij in de finale ruim te sterk voor de verrassende Kroaten. Die mochten zejer terugkijken op een uitermate geslaagd toernooi waarbij ze verder waren gekomen dan ooit gedacht van tevoren. Frankrijk daarentegen heeft veel jonge spelers en lijkt daarom de komende toernooien wederom een gooi te kunnen gaan doen naar de prijzen.