Dit keer een artikel over het Afrikaans voetbalkampioenschap, ofwel de Africa Cup of Nations, dat in 1957 voor de eerste maal plaatsvond in Soedan. De organisatie van dit voetbaltoernooi is in handen van de Confédération Africaine de Football (CAF), de Afrikaanse voetbalbond, die in datzelfde jaar is opgericht. De Afrikaanse voetbalkampioenschappen vinden om de twee jaar plaats. Vorig jaar werd de Africa Cup gewonnen door Algerije, gevolgd door Senegal op de tweede plaats. Nigeria eindigde als derde.

De winnaars

Tegenwoordig wordt er graag gewed op Afrikaanse voetbalploegen. Het Wed en kijk spel kan lucratief zijn indien men inzet op goed presterende landenelftallen. Het land dat tot nog toe de meeste Africa Cup toernooien heeft weten te winnen is Egypte, dat maar liefst zevenmaal goud, tweemaal zilver en driemaal brons in de wacht sleepte. In 2010 won het land voor de laatste keer de Africa Cup. Twee jaar later werd de finalewedstrijd gespeeld door Zambia en Ivoorkust, waarbij Zambia er voor de eerste keer met het goud vandoor ging. In 2015 won Ivoorkust alsnog het Afrikaans voetbalkampioenschap. In 2017 werd Kameroen voor de 5e maal kampioen en kan daarom – net als Egypte – beschouwd worden als een van de beste voetballanden van het Afrikaanse continent.

Samuel Eto’o

De voetbalspeler die de meeste goals heeft gemaakt tijdens de Africa Cup wedstrijden is Samuel Eto’o, die voorheen deel uitmaakte van het Kameroens voetbalelftal. Tijdens de Afrikaanse voetbalkampioenschappen scoorde hij in totaal 18 doelpunten! Eto’o wordt beschouwd als een van de beste Afrikaanse voetballers aller tijden. Vorig jaar zette hij op 38-jarige leeftijd een punt achter zijn voetbalcarrière.

Africa Cup 2021

Het eerstvolgende Afrikaans voetbalkampioenschap zou volgend jaar plaatsvinden, maar door de wereldwijde coronamaatregelen zijn de wedstrijden opgeschort. Zoals het er nu uitziet zal het toernooi plaatsvinden in de eerste paar maanden van 2022. De Africa Cup of Nations zal dan gehouden worden in Kameroen en er gaan weer 24 voetbalelftallen deelnemen aan het toernooi.